PostHeaderIcon ROBOTICKÁ SOUTĚŽ „KŘIMICKÁ VČELKA“

V úterý 25. 4. 2023 se v zasedací síni ÚMO 5 v Křimicích konala historicky první robotická soutěž v programování Bee-Botů „Křimické včelka 2023“. V rámci partnerství mezi 15. ZŠ – OP v Křimicích, SOUE v Plzni, mateřskou školou a ÚMO 5 v Křimicích vznikl jeden velký projekt, který všechny tyto instituce spojil dohromady.

Cílem soutěže bylo propojit téma biodiverzity a včel s robotikou. Rovněž zapojit do ní prvňáky a předškoláky, kteří jsou si věkově nejblíže a naučit je v rámci robotiky programovat Bee-Boty.  Všichni se poctivě na tento den připravovali a díky zapůjčení Bee-Botů a cvičných drah z KUPK k tomu měli i stejné podmínky. Nakonec bylo vybráno 10 soutěžících z každé věkové kategorie. Aby měly všechny děti stejnou šanci na výhru, bylo vytvořeno 10 společných smíšených týmů.

Principem soutěže bylo naprogramovat pohyb včelky po dráze podle daného schématu tak, aby včela dojela do cíle v co nejkratším čase a zároveň projela všemi brankami, které byly na dráze umístěny. Soutěž se skládala ze tří kol a každé následující kolo mělo vyšší obtížnost. V prvním kole se utkalo všech 10 týmů, do druhého jich postoupilo 5 a v posledním soutěžily 3 týmy s nejrychlejšími časy.

První tři vítězné týmy si odnesly hodnotné ceny, ale ani ostatní soutěžící nepřišli zkrátka. Dostali od sponzora této soutěže malá lega. Všichni soutěžící zároveň obdrželi medaile s včelkou, diplomy a další drobné ceny.

Sponzorem věcných cen byl pan Jakub Hostovský, jednatel firmy Klihahome, sál a občerstvení nám zajistil starosta městské části Plzeň Křimice, pan Vít Mojžíš, a medaile pro soutěžící vyrobilo SOUE ve Skvrňanech.

Soutěže se zúčastnilo i mnoho významných hostů. Kromě paní ředitelek a zástupkyní obou škol, pana starosty, pedagogických doprovodů a zástupců SOUE se přišli na děti podívat i zástupci Krajského úřadu Plzeňského kraje, krajského pracoviště Národního pedagogického institutu v Plzni, Národního pedagogického institutu ČR v Praze a sponzor soutěže.

Největším překvapením a odměnou na konci soutěže byla pro všechny zúčastněné návštěva kybernetického psa SPOTA jménem „Borůvka“, kterého nám přivezli ukázat zástupci SIT. Děti z něho byly nadšené a zejména z toho, že si psa mohly zkusit na tabletu ovládat.

Chtěla bych tímto moc poděkovat všem, kteří se se mnou podíleli na realizaci tohoto projektu a věřím, že nebyl poslední.

Šárka Sobotková

Vlož komentář

Anketa

Chcete aby v Křimicích zůstala služebna Městské policie ?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...
Ceník reklamy
Reklamní Banner
Ad Square
Reklamní banner