PostHeaderIcon Festival zelí v Křimicích u Plzně odstartoval zelnou sezonu

Plzeň 24. září (ČTK) – Letošní zelnou sezonu slavnostně odstartoval třetí Festival zelí v Plzni – Křimicích. Křimické zelí je na Plzeňsku známý pojem a hlávka zelí je dokonce i ve znaku plzeňského městského obvodu Křimice. Na slavnosti v Zelárně Lobkowicz dnes zamířily stovky lidí všech věkových kategorií. I když sklizeň je teprve na začátku, úroda se zdá být dobrá. Určitě lepší než loni, kdy hlávky kvůli letnímu suchu tolik nenarostly, řekl dnes ČTK majitel zelárny Jaroslav Lobkowicz.
„Když se dělají dožínky nebo vinobraní, řekli jsme si, proč neudělat také slavnosti zelí,“ řekl. Zelárna ročně zpracuje 150 vagónů zelí, to je 1500 tun hlávek. V drtivé většině se nakládá na kysání do obřích modřínových kádí. Z části zelí se vyrábějí zeleninové saláty a zlomek úrody z polí kolem řeky Mže si kupují lidé, kteří si zelí doma sami nakládají. „Ceny kysaného zelí budou letos podobné, s cenou ani nejde jít moc nahoru. Je to poměrně levné zboží, ale dá to docela velkou práci ho zpracovat a náklady na výrobu rostou,“ řekl Lobkowicz.
Dnešní slavnosti nabídly nejen prodej krouhaného zelí. Zejména děti si mohly vyzkoušet šlapání zelí v kádi, hod zelím nebo slalom mezi zelnými hlávkami. V nabídce byly i pokrmy se zelím. „Sám teď zeleninu moc nemůžu jíst, ale takové zelné placky nebo zelí k pečenému vepřovému je skvělé,“ řekl Lobkowicz. Se sklizní na polích se začalo asi před týdnem, zatím jsou na řadě ranější druhy. „Ty pozdní odrůdy, které dávají základ klasickému kysanému nakládanému zelí, se sklízejí až v říjnu i v listopadu. Naložené potom vydrží v kádi rok i rok a půl,“ dodal Lobkowicz.
„Křimické zelí je tady v okolí nejlepší, jezdíme ho sem kupovat už spoustu let. V poslední době kupujeme i zelnou šťávu, která je výborná na trávení,“ řekl ČTK jeden z návštěvníků, pětašedesátiletý muž z Plzně. Podle některých průzkumů je čerstvá zelná šťáva účinná při léčbě žaludečních vředů a dvanácterníku, působí také na metabolizmus. Naložené zelí je navíc plné vitamínů, v sudech ho vozili už dávní mořeplavci.
Lobkowiczká zelárna je prý jedna z mála v Evropě, která ještě používá na nakládání a kysání zelí dřevěné kádě a ne plastové sudy či jiné nádoby. Nakrouhané, lehce osolené a okmínované zelí v modřínových kádích o průměru 2,5 metru a výšce kolem tří metrů každým rokem ušlapávají pracovníci zelárny v holinách jako za starých časů.
Lada Pešková jpt

Vlož komentář

Anketa

Chcete aby v Křimicích zůstala služebna Městské policie ?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...
Ceník reklamy
Reklamní Banner
Ad Square
Reklamní banner